2019-10-28 12:49:50

Dan Zaklade Novo sutra

 

Na trećem susretu, u subotu 19. 10. 2019. na Danu Zaklade Novo sutra, ljubav i veliku zainteresiranost za jednu granu STEM područja pokazali su učenici OŠ Nikole Andrića (Antonia Kukuruz, Kiara Lemac, Ilaj Macura, Matej Maljak, Emerik Mičić, Gabrijel Pendić, Leonarda Puđa, Marin Puđa i Ana Marija Smičić)  i učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, te profesorice Ivana Kišić i Draženka Kovačević. Sigurno se pitate kako i zašto?

 

Naime, svake godine Zaklada Novo sutra donira oko milijun kuna za projekte i stipendije s ciljem  stimuliranja razvojnih projekata koji su na dobrobit zajednice, pri čemu Zaklada često gleda da u te projekte budu uključena djeca i potrebiti.

Osnovna škola Nikole Andrića je u suradnji s još pet vukovarskih škola i dva dječja vrtića, prijavila projekt “Znanost zasadi, budućnost gradi - STEM labosi” te su za njega dobili 300.000 kuna s ciljem da dodatnim angažmanima učitelja i odgajatelja kroz STEM aktivnosti detektiraju darovitu djecu i omoguće im razvoj dodatnih vještina u STEM područjima. Riječ je o donaciji za kupovinu opreme za prirodnu skupinu predmeta, jer pokušavamo što više učenika uključiti u istraživačke radove. 

 

Zaklada je prepoznala važnost ulaganja u projekt sa STEM područjem u koji će biti uključena djeca, ali i zajednica. Jer znamo da svako društvo koje ne želi ostati na marginama napretka u modernom svijetu mora ulagati u STEM područja, jer su to područja u kojima leži ključ napretka svake države.

„Teslin krumpir i limun“, „crna mamba“, „lava lampa“, „slonova pasta“, „čarobni dodir“ samo se neki od naziva zanimljivih pokusa koje su učenici samostalno izvodili. Pokusi iz kemije i fizike nisu bili samo demonstracijski nego i interaktivni. Nakon pokusa zainteresirani posjetitelji mogli su izraditi svoj mikroskopski preparat ili uzeti nešto od trajnih preparata i pogledati ispod mikroskopa ili uzeti VR naočale i uroniti u neki novi virtualni svijet.

Velika zainteresiranost posjetitelja, kako onih malih tako i velikih, dobar su pokazatelj da je donacija otišla u dobre ruke i da će uz prave uvjete i opremu STEM područje dobiti zasluženo mjesto u društvu budućih generacija.

                                                                              Ivana Kišić

 

 


Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar