2019-12-05 09:09:01

Dan škole

Dan škole, kojega naša škola obilježava 5. prosinca., poseban je dan za sve učenike i nastavnike Osnovne škole Nikole Andrića, ali i svih zaposlenika koji za ovu školu marljivo rade. To je dan kada u školi vlada posebno dobra atmosfera i pozitivno ozračje.

Glavna misija i vizija naše škole je odgojiti i obrazovati naše učenike što postižu učitelji naše škole koji svojim stečenim iskustvom i vještinama potiču učenike na kreativnost, stvaralaštvo i inovativnost. Pomažu im  razviti kritičke prosudbe svojih i tuđih postupaka te pomažu razvijati pozitivan odnos prema odraslima, prijateljima, okolišu, kulturnoj baštini, zdravom i aktivnom životu.

Djelatnici škole čine sve da nam dosadašnji pozitivni rezultati budu putokaz na koji način nastaviti dalje i biti još uspješniji.

Uzor u ostvarenju naših ciljeva je i sam Nikola Andrić po kojem je naša škola dobila ime. 

Nikola Andrić hrvatski je književnik, filolog i prevoditelj.

Bio je dramaturg Hrvatskoga zemaljskoga kazališta u Zagrebu. Jedan je od osnivača te prvi upravitelj HNK-a u Osijeku. Pokrenuo je popularnu Zabavnu biblioteku i bio njezin glavni urednik sve do smrti. Bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Uspješno je djelovao na različitim područjima.

Pisao je vrijedne književnopovijesne i jezikoslovne radove.

Objavio je i knjigu o nastajanju svjetovne književnosti u Slavoniji.

Najpoznatije mu je djelo Branič jezika hrvatskoga, jezični savjetnik koji karakterizira otklon od leksičkoga normativizma hrvatskih vukovaca. Dao je i vrijedan prilog leksikografiji (Šta je šta, 1938., s I. Velikanovićem), prvi slikovni rječnik hrvatskoga jezika. Priredio je sedam knjiga hrvatskih narodnih pjesama te objavio niz prijevoda s francuskoga, njemačkoga i ruskoga.


Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar