2019-12-12 13:09:10

Polarna noć biologije, kemije i matematike

U petak, 6. prosinca 2019. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar održana je Noć biologije, kemije i matematike.

Kroz niz aktivnosti djeca su izrađivala slonovsku pastu za zube, upoznavala se s osnovama rada u laboratoriju, otkrivali skrivene kemikalije, bojali po mlijeku, izrađivali plastično mlijeko, različitim pokusima proučavali vodu i njezina svojstva, mikroskopiranjem i digitalnom kamerom upoznali zanimljiv svijet kukaca, preparirali kukce, izračunali potrošnju vode kroz praktičan rad i kroz niz drugih zabavnih aktivnosti poput kviza Kahoota i igre pogađanja pojmova Aliasa upoznali svijet STEM područja.

U provođenju aktivnosti sudjelovale su nastavnice: Antonija Milić (OŠ Antuna Bauera), Ivana Kišić (OŠ Nikole Andrića), Draženka Kovačević (OŠ Dragutina Tadijanovića), Ankica Strešnjak (OŠ Siniše Glavaševića), Dinka Prusina Nikolić (OŠ Blage Zadre), Antonija Boras (OŠ Mitnica) te nastavnik Zlatko Milić (OŠ Antuna Bauera) sa svojim učenicima. Tako su iz OŠ Nikole Andrića radionice pripremili učenici iz 8. a razreda: Kiara Lemac, Matej Maljak, Leonarda Puđa i Ana Marija Smičić.

Cilj ovakvih manifestacija je popularizacija znanosti i STEM područja, dok je posebnost ovog programa u tome što su u glavnoj ulozi djeca koja objašnjavaju drugoj djeci i svim zainteresiranim posjetiteljima. Stavljanjem djece u ulogu voditelja radionica, kvizova i predavača sudionici su bili opušteniji i zainteresiraniji za sve što im se nudilo na manifestaciji. Odaziv je bio odličan i zanimanje za ovakav tip radioničkog učenja i usvajanja novih pojmova bilo je veliko.

 

                                                              Ivana Kišić, prof. biologije i kemije


Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar