2020-01-22 12:46:15

Korijeni povezuju

U našoj se školi 19.1.2020. održala druga video-konferencija projekta Korijeni, pilot projekta koji povezuje i zbližava iseljenu i domovinsku Hrvatsku. Na ovaj se način jača hrvatski identitet te se pruža podrška svim Hrvatima u iseljeništvu.

 

Video konferencija započela je himnom Republike Hrvatske, nakon čega se svima obratila ravnateljica Josipa Kotromanović-Sauka. Naš su program naziva Hrvatske dječje igre iz prošlosti vodili učenici 8.a razreda Kiara Lemac i Domagoj Drobac. Prikaze dječjih tradicijskih igara izveli su najmlađi učenici naše škole, članovi Folklorne skupine (Valentino Kremenjaš, Josip Rohaček, Laura Sabadoš, Katarina Simeunović, Gabrijela Anokić, David Dobrina, Eva Maltašić, Borna Šimić, Marko Jurić i Lorena Pančić) pod vodstvom učiteljice Laure Farkaš. Prikazane su igre Čvorak, Pošto kume lonac?, Mostić i Ringišpil. Za kraj je otpjevana i otplesana tradicijska slavonska pjesma Oj Ivane, Ivaniću, uz instrumentalnu pratnju Leona Farkaša na tamburici.

  

Nakon našeg izlaganja, javila se Bosna i Hercegovina koja nas je upoznala s njihovim mjestom. Austrija je izvela instrumentalne dijelove nekih hrvatskih pjesama dok su mališani iz New Yorka pjevali pjesmu „Kad se male ruke slože“ te izbrojali tradicijsku hrvatsku brojalicu.

 

Zahvaljujemo se svima što nam je pružena prilika sudjelovati u ovom iznimno vrijednom projektu koji briše sve granice. Veselimo se idućem susretu i šaljemo slavonske pozdrave iz grada Vukovara.

U prilogu se nalazi dokument s opisima starih tradicijskih igara koje ste mogli vidjeti na video konferenciji.


Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar