2020-03-09 11:48:13

Jednodnevna terenska nastava osmog razreda u Karlovac

U utorak, 3.ožujka, učenici 8.a uputili su se na jednodnevnu terensku nastavu u Karlovac.

Prva postaja bio je Muzej Domovinskog rata na Turnju.

Nakon predavanja kustosice muzeja o bitkama na karlovačkom području tijekom Domovinskog rata, učenici su uz stručno vodstvo obišli unutarnji postav muzeja te Spomen sobu karlovačkim braniteljima Domovinskog rata. Učenicima je bio posebno zanimljiv edukativni kutić u kojem su kroz pitalice, slagalice i kviz učili o povijesti Domovinskog rata.

Potom smo posjetili Aleju hrvatskih branitelja, spomen park uz Koranu, čije su idejno rješenje osmislili pripadnici satnije Rebels, a koji je uređen u sjećanje na postrojbe Policije, Zbora narodne garde i Hrvatske vojske koje su obranile Karlovac i karlovačku županiju.

Dragovoljka Domovinskog rata, Ana Kasunić, ispričala nam je sve o borbama na ovoj nekadašnjoj prvoj liniji obrane grada.

Sa znatiželjom smo zašli i u Dvorac Dubovac, najstariji karlovački spomenik (13.stoljeće) kojim su nekada vladali moćni Frankopani i Zrinski. Ovaj se dvorac ubraja među najljepše i najbolje sačuvane spomenike feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj.

Sve bogatstvo ihtiofaune i flore koje možemo vidjeti u Hrvatskoj (od 316 vrsta riba koje obitavaju u cijeloj Europi, u Hrvatskoj ih živi čak 150!), učenici su razgledali na jednom mjestu – u Aquatiki, akvariju slatkovodnih riba jedinstvenom u ovom dijelu Europe. U sat vremena razgledavanja prošetali smo tipičnom hrvatskom krškom rijekom od izvora do ušća.

Obilazak smo završili posjetom Gradskom muzeju Karlovac. Muzej čuva 51 muzejsku zbirku i oko 22 tisuće predmeta, a stalni postav čine izlošci čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do današnjice.


Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar