2020-03-24 11:18:48

Mališani obilježili Dane Hrvatskog jezika

Učenici 3.a razreda obilježili su u školi i kod kuće Dane Hrvatskog jezika. Još 21.1.2020. obilježili smo Dan hrvatske glagoljice. Upoznali smo se s glagoljaškom abecedom te kroz zabavu pokušavali odgonetnuti što nam je to učiteljica napisala na ploču. Gabrijela je najbrže otkrila da na ploči piše- Vukovar.  

Saznali smo da se tim pismom nekada pisalo, a da mi danas pišemo latinicom. Spomenuli smo i najstariji spomenik glagoljice u Hrvatskoj: Bašćanska ploča na otoku Krku. Vidjeli smo i kako ona izgleda te se dogovorili da ćemo detalje o svemu ovomu ipak naučiti u 4. razredu. Ono što smo svakako shvatili jest da pisati glagoljicom uopće nije lako. Nakon toga nastali su i divni radovi glagoljaških slova.

Nakon toga krenuli smo se upoznavati s narječjima Hrvatskog jezika. Čitali smo pjesme na sva tri narječja. Naučili smo da postoje tri narječja, a to su kajkavsko, štokavsko i čakavsko. Upoznali smo se i s time što je Hrvatski standardni jezik. Na Youtube-u možete kao i mi poslušati kako zvuči koje narječje, a možete i odigrati igricu koju smo i mi. Skenirajte QR kod i uživajte.

Nakon upoznavanja s narječjima, "čitanju recepata iz različitih dijelova Hrvatske" i igri, načinili smo i naš plakat. 

Ovim danima Hrvatskog jezika shvatili smo koliko je naš jezik bogat i koliko ga mi moramo čuvati.

Učiteljica Marija Zadro i učenici 3.a razreda

 


Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar