2020-04-27 09:59:51

Kako biti siguran na Internetu?

Mali novinari odradili su prije nastave na daljinu jedan veliki posao. Obilježili su u svakom razredu Dane medijske pismenosti koje su povezali ove godine sa sigurnošću na internetu. Pripreme za njihovo samostalno vođenje radionice dugo je trajalo, ali se i isplatilo. Novinari su bili izvrsni. Svaki je razred, osim 3.r, imao priliku saznati nešto o sigurnosti na Internetu u okviru jednog nastavnog sata od 45 min. Nadali smo se da ovo ne će dugo trajati te da ćemo i u 3.razredu moći održati našu radionicu i pokazati vam i ono što smo za njih pripremili. Kako ne znamo hoće li to biti moguće, ipak vam donosimo pregled onoga što smo do sada odradili.

Učenici 1. razreda naši su najmlađi te su se prvi put susreli s ovom temom. S njima su novinari Borna Šimić, Laura Sabadoš, Paula Bukovac i Katarina Simeunović odradili radionicu Nepoznatim osobama ne govorim svoje ime. Učenici su se upoznali s time što su osobni podaci te su pogledali film u kojem su vidjeli kako vještica hvata dječaka i djevojčicu uz pomoć tih osobnih podataka. Zaključili su kako su naši osobni podaci, u svijetu Interneta i naše okoline, naše veliko blago koje moramo štititi. Na kraju su se poigrali te su u pravilne kutije DA ili NE razvrstavali podatke koje smiju i ne smiju reći nepoznatim osobama. Sve su grupe bile dosta uspješne, no pobijedila je ekipa u sastavu: Lara Macura, Sara Macura, Petra Buljan i Josip Pendić ! :) 

Čestitamo i vjerujemo da su svi naučili kako nepoznatim osobama, ne smijemo govoriti naše osobne podatke, što je i bio cilj ove naše radionice! 

 

Učenici 2. razreda sudjelovali su u radionici Neznanac s druge strane ekrana koju su uspješno provele novinarke: Paula Bukovac, Gabrijela Anokić, Katarina Simeunović i Eva Maltašić. Naši drugašići saznali su s kakvim se sve opasnostima možemo susresti u stvarnom životu, ali i na Internetu, kako ih otkriti i spriječiti. Pokušavali su samostalno u igri uloga postavljati pitanja uz pomoć kojih mogu otkriti tko se krije iza druge strane ekrana. Pogledali su i video koji im je otkrio kako mi zapravo ne možemo točno znati tko se nalazi s druge strane ekrana. Odigrali su igru uz pomoć koje su dobili neka pravila ponašanja, a kasnije su ih i odrepali, u čemu su bili jako uspješni. 

Bravo za sve repere u 2.a razredu ! :) 

Učenici 4. razreda sudjelovali su u radionici Ispeci pa reci koju su za njih vodili novinari Borna Šimić, Gabrijela Anokić i Eva Maltašić. Naši najstariji upoznali su se s izrekom Ispeci pa reci te su krenuli u razgovor o internetskom bontonu i načinu komunikacije na društvenim mrežama koje koriste. Odigrali su kviz te su uspješno naveli pravila uspješne i primjerene komunikacije na Internetu. 

 

Vjerujemo kako su učenici naučili najbitnije o ponašanju na Internetu, no vjerujemo kako ovo nisu posljednje radionice ovakve tematike kroz koje će oni proći. Naime, Internet je svuda oko nas, opasnosti je puno i svakim je danom sve više mreža i aplikacija, a učenici su ipak djeca koja vrlo često misle, iako sve znaju, da se njima takvo što ne može dogoditi.

SAVJETI NA PLAKATU- PROUČI IH I DOBRO ZAPAMTI !

-Savjeti za roditelje- 

Priručnik za roditelje možete preuzeti s linka ispod- 

https://www.medijskapismenost.hr/preuzmite-knjizicu-sa-savjetima-za-koristenje-medija-u-obitelji/

Na stranici uz pomoć koje smo radili i mi, postoji i priručnik za roditelje koji možete pogledati na linku- http://petzanet.ucitelji.hr/modul1-roditelji/ !

 

Budimo svi odgovorni, pratimo redovito aktivnosti naše djece na Internetu i razgovarajmo o ovoj temi koja je postala dio svakodnevice naše djece. 

 

Mali novinari: Paula Bukovac, Laura Sabadoš i Katarina Simeunović (2.a)

       Gabrijela Anokić, Eva Maltašić i Borna Šimić (3.a)


Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar