preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikole Andrića

Login
 
 
 
 
 
Anketa
Ova školska godina bit će izazovna, najradije bi da se nastava odvija:




Raspored zvonjenja 

RASPORED ZVONJENJA
Sat Vrijeme
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
Prvi veliki odmor - užina razredne nastave
3. 9:50 - 10:35
Drugi veliki odmor - užina predmetne nastave
4. 10:50 - 11:35
5. 11:40 - 12:25
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Zanimljivosti četvrtog a razreda
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Novinari popratili Andrićeve alkare
Autor: Marija Zadro, 9. 5. 2017.

4.5.2017. naša je škola održala integrirani dan Andrićevi alkari. Razredna je nastava prošla uvodnu prezentaciju, radionice, Kahoot kviz i trčanje Alke. Kako je to sve proteklo i što su sve radili pogledajte pod linkom OPŠIRNIJE. 


Integrirani dan na temu Alke započeo je zajedničkom prezentacijom za sve učenike od 1.-4.razreda naše škole. Na prezentaciji su učenici saznali brojne zanimljive informacije o ovoj viteškoj igri. Uvodnu prezentaciju vodila je učiteljica Marija Zadro.

Nakon prezentacije učenici su bili raspoređeni na tri radionice: matematička, likovna i radionica izražavanja na hrvatskom jeziku o Alki.

Na matematičkoj radionici bilo je vrlo zanimljivo. Učenici 1.a razreda zbrajali su alkarske punte. Matematičke puzzle sa slikama alkara bile su prava zanimljivost učenicima 2.a razreda. Matematički zadaci i alka oduševili su i učenike 3.a razreda. Naši najstariji bavili su se polumjerom i promjerom alke. Kažu, ništa lakše bilo je šestarom nacrtati alku prema mjerilima. Ovu je radionicu vodila učiteljica Marijana Kršić.

 

 

Na likovnoj radionici učenici 1.a razreda tehnikom akvarela prikazali su pojas kao dio odore alkara. Učenici 2.a bavili su se kontrastom toplih i hladnih boja te su tehnikom kolaža prikazali alku. 3.a povezao je likovnu i radionicu izražavanja na hrvatskom jeziku te je izradio strip temeljen na priči o prijateljstvu dvaju alkara. Konje alkara vješto su oblikovali glinamolom učenici 4.a i 4.c razreda. Likovnu je radionicu vodila učiteljica Martina Prpić-Kukuljica. 

 

 

  

Na radionici izražavanja na hrvatskom jeziku učenici 1.a bavili su se kraćim tekstom i još ponešto saznali o Alki. 2.a razred saznao je i nešto više te se kroz motivacijske pjesme još bolje upoznao s Alkom. 3.a napisao je tekst za likovni strip dok su se 4.a i 4.c upoznali s pjesmom  ‘Oda Sinjskoj alci, hvala sinjskoj Gospi’. Ovu je radionicu vodila učiteljica Marina Ošust Blagec. 

 

 

‌Danas su naši učenici imali prilike i sami isprobati kako je to trčati Alku. Već od ranog jutra tekle su kvalifikacije za veliko finale koje se održalo šesti sat. Učenici su došli na odbojkaško igralište u dvorištu škole gdje nam je naše stručno tehničko osoblje pripremilo stazu i neophodne rekvizite: koplje i alku. S učenicima smo ponovili pravila alke, načine bodovanja, pravilno držanje koplja te smo publici dali savjete za navijanje.  Učenicima tj.  alkarima se jako svidjela ova stara viteška igra, toliko da su jedva čekali svoj red. Iz publike se čulo navijanje i uzvici u sridu,  u dva, u jedan,  u ništa i promašio. Moglo se vidjeti da i publika i alkari uživaju. Nakon tri trčanja, zbrojeni su bodovi, a u finale su otišla prva tri alkara s najviše punata iz svakog razreda. Koliko je bilo zanimljivo, govore i pripetavanja koja smo imali prilike vidjeti. Trčanje Alke vodila je učiteljica Mirela Petrušić. 

 

 

Prije završnog trčanja Alke, učenici su imali kviz. Pet mješovitih skupina prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda natjecalo se u Kahoot kvizu o Alki. Bilo je vrlo napeto no pobjedu je na kraju odnijela skupina Alkari, a istu su činili: Petar Kovač (4.c), Thomas Tomas (4.a), Sara Šimić (3.a), Fabian Toić (2.a) i Ana Buljan (1.a). Prva tri mjesta dobila su zahvalnice  za sudjelovanje, a najbolji su bili nagrađeni i velikom čokoladom. Kviz je vodila učiteljica Marija Zadro. Tijekom kviza učenike su posjetila dva alkara Denis Gugić i Andrija Hrgović te su se dobro oznojili pokušavši odgovoriti na sva pitanja učenika. Ipak, nisu htjeli otkriti tajnu kako pogoditi u sridu. 

 

 

Šesti sat počelo je veliko finale u kojem su nam se pridružila i dvojica spomenutih alkara: Denis Gugić i Andrija Hrgović te naša ravnateljica, a naš događaj snimala je Vinkovačka televizija. Naša knjižničarka nam je obogatila ovaj događaj puštanjem glazbe kakva svira i na Alki u Sinju. Nakon ne toliko duge borbe, dobili smo slavodobitnicu koja je u pripetavanju osvojila dva punta protiv alkara iz 3. a razreda Zvonimira Pauna - sad već iskusnog alkara.  Slavodobitnica alke u našoj školi je alkarica iz 1. a razreda Nika Andrić. Nika je kao nagradu dobila medalju u obliku alke te čokoladu. Čestitamo Niki kao i svim drugim alkarima koji su sudjelovali u dječjoj alci. Svi ste pokazali zavidne rezultate i to da alku znaju trčati i mali Vukovarci. 

 

  

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju