Raspored zvonjenja
RASPORED ZVONJENJA | |
Sat | Vrijeme |
---|---|
1. | 8:00 - 8:45 |
2. | 8:50 - 9:35 |
Prvi veliki odmor - užina razredne nastave | |
3. | 9:50 - 10:35 |
Drugi veliki odmor - užina predmetne nastave | |
4. | 10:50 - 11:35 |
5. | 11:40 - 12:25 |
6. | 12:30 - 13:15 |
7. | 13:20 - 14:05 |
8. | 14:10 - 14:55 |
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Učenici razredne nastave naše škole mogu se ove školske godine uključiti u izvannastavnu aktivnost domaćinstvo.Zadatak je ove skupine usvojiti praktične vještine kojima se mogu poslužiti u svakodnevnom životu, kao npr. kuhanje, pečenje, učenje o bontonu za stolom, spremanje namirnica, briga o ekologiji…
Zajednički obiteljski obroci za istim stolom ostavit će mnoge pozitivne posljedice na razvoj mališana. Djeca za stolom uče i određena pravila ponašanja koja će nositi sa sobom cijeli život i koja će puno govoriti o njima.
Učenje bontona, odnosno ponašanja za stolom nije jedna stroga lekcija, već se demonstrira u niz situacija.
Uz korištenje lijepih riječi poput "molim, hvala, izvoli", ispravi se dok sjediš i nikako se laktovima ne oslanjaj na stol. Naravno, nema potrebe ni pridržavati glavu rukama.
No, prije svega, ugasite mobitele.
Prije nego kažemo nešto više o svemu, evo jedne kratke priče.
Priča o vilici i nožu
Ono što je nekad bilo nepristojno i zabranjeno, danas je normalno i pristojno.
Sjetimo se samo priče o vilici, svakodnevnom predmetu na stolu bez kojeg ne možemo zamisliti ručak.
Prvi spomen dolaska vilice u Europu je priča o jednoj princezi koja se udala za dužda u 11. stoljeću. Sa sobom je donijela komplet vilica i sablaznila "kulturne" Venecijance koji su jeli prstima kako Bog zapovijeda. Ona je drsko odbila jesti rukama.Ostatak Europe držao je vilicu za đavolji alat.
A tada je bilo pristojno izvaditi svoj nož i rezati meso te ga nabosti i prinijeti ustima. Nekada nije bilo pristojno stavljati oglodane kosti natrag u tanjur, ali je bilo pristojno baciti ih na pod.Možete li zamisliti da to danas radite?! Uff..
No, nema gore stvari nego kad se za vrijeme objeda proizvode zvukovi ( to piše u svim bontonima ) - žvakanje, mljackanje, srkanje i škripanje nožem po tanjuru...
Odgovarajući položaj vilice i noža na tanjuru otkriva je li vam se obrok svidio, planirate li pojesti još jedan slijed ili ste završili s konzumacijom hrane.